Kampen mod LUSENE kan vindes

Tættekammen er det vigtigste våben, og det er afgørende, at alle gør en indsats. Det er ikke flovt at have lus, men flovt ikke at gøre noget ved det.
 
Lusens livscyklus
Mange forældre oplever, at deres børn kommer hjem med ubudne gæster i hårbunden. Lusenes offensiv skyldes, at børn i dag er i tæt kontakt i institutioner, fritidshjem og på skoler. Det giver større risiko for at blive smittet med lus. For at komme lusene til livs skal alle gøre en indsats.
Den eneste måde at forebygge, at lusene spreder sig, er at kæmme håret igennem med en tættekam en gang om ugen. Hvis du finder lus i børnenes hår, så fortæl legekammerater, skolen institution og den øvrige omgangskreds det. Det er vigtigt, at alle bliver undersøgt og eventuelt behandlet.
Husk, at det ikke er flovt at få lus. Men det er flovt ikke at gøre noget ved det.
 
Sådan smitter lus
Lus lever af at suge blod. Lus kan hverken hoppe, springe eller flyve, og de forlader ikke håret frivilligt, medmindre de kan kravle fra et hoved til et andet. Når børn leger, tumler eller giver veninde-knus, har lusen ofte rig mulighed for at skifte hoved. Tæt kontakt mellem hoveder er årsag til langt de fleste tilfælde af lus. Luseæg kan ikke smitte, heller ikke fra hår, der er faldet af. Kæledyr smitter ikke, da lus fra dyr ikke kan leve på mennesker.
 
Tættekammen
Tættekammen er det vigtigste våben i kampen mod lus. Håret er lettere at kæmme, når det er vådt. Så er lusenes åndedrætsorganer lukkede, og de bevæger sig ikke. Red først håret med en almindelig kam, evt. bruges hårbalsam, så glider tættekammen lettere gennem håret. Kæm hele håret omhyggeligt igennem fra hårbund til hårspids. Se imens efter, om der er lus og æg ved at banke tættekammen af på et hvidt underlag efter hvert tag. Luseæg ligner sandkorn eller skæl, og de er klistret fast til hårstrået helt nede ved hårbunden. Æg, der sidder mere end en centimeter fra hårbunden, er som regel døde eller udklækkede. Luseæg sidder ofte i håret bag ørerne eller i nakken. Man kan tydeligst se lusene på en lys tættekam.
De lus, man fanger med tættekammen, er forskellige i størrelse, afhængigt af om de er nyudklækkede eller voksne.
Hvis du finder lus i barnets hår, skal hele familien kontrolleres. Husk at rense tættekammen mellem hver person. Alle familiemedlemmer, der har levende lus, skal behandles samtidig.
 
Behandlingen
Brug midler, som er beregnede til at behandle lus på mennesker. Dvs. ikke husholdningssprit, petroleum, sabadilleeddike, kvassiatinktur, teatree-oil, loppemidler til hund og kat eller andre insektbekæmpel-sesmidler.
Man kan kæmme sig ud af luseproblemet eller behandle med læge-midler eller andre midler beregnet til bekæmpelse af lus. Metoderne gennemgås herunder:
 
Kæmning
Kæm håret hver anden dag i 14 dage. Metoden kræver tid, og du skal være meget grundig. Det tager mindst 20 minutter et kæmme et barn med halvlangt hår. Den første gang skal alle voksne lus fjernes, så de ikke lægger flere luseæg. Helt nyudklækkede lus kan dog være svære at fange med tættekammen.
Kæm igen på dag tre for at fjerne de små lus, inden de bliver i stand til at lægge æg.
Fortsæt i en periode på 14 dage med at kæmme hver anden dag. Efter 14 dage bør håret være fri for lus. Hvis der fortsat er lus i håret, kan det skyldes to ting: At du ikke har udført kæmningen korrekt, eller at barnet er blevet smittet igen.
Lægemidler
Der findes forskellige typer lægemidler, som er godkendte til at bekæmpe lus på mennesker. De indeholder stoffer, som er giftige for lus. For at opnå den rette virkning, er det vigtigt, at du følger brugs-anvisningen nøje. Der kan godt gå et stykke tid, inden lusene dør. Du kan således godt finde levende lus umiddelbart efter behandlingen. Du bør derfor kontrollere med en tættekam dagen efter. Husk at gentage behandlingen efter otte dage, også selvom det ikke står i brugsanvisningen. Det anbefaler Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Statens Skadedyrslaboratorium.
Nylagte æg helt nede ved hårbunden kan i nogle tilfælde overleve behandlingen. Ved at behandle igen sikrer du, at nyudklækkede lus dør, inden de bliver gamle nok til at lægge æg, I perioden mellem de to behandlinger skal du kæmme håret med en tættekam. Finder du pludselig store lus i håret efter en ellers vellykket behandling, tyder det på, at barnet er blevet smittet igen. Undgå at bruge balsam eller shampoo med balsam lige før og efter en behandling med lusemidler, da man ikke ved, om balsam påvirker effekten af lusemidler.
Vær opmærksom på, at gravide, ammende og børn under to år ikke må behandles med disse lægemidler uden lægens anvisning.
 
Hårdnakkede lus
Hvis barnet gentagne gange er udsat for luseangreb, kan det enten skyldes, at det er blevet smittet igen, eller at din behandlingsmetode har svigtet. Nogle typiske fejl er:
Man ved fra undersøgelser i udlandet, at lus kan blive modstands-dygtige, så hvis en behandling er mislykket, skal du ikke gentage med samme lusemiddel, hvis du har udelukket andre fejlkilder. Apoteket kan vejlede dig om, hvilket præparat eller hvilken metode du bør fortsætte med.
 
Sådan kan lus også behandles
Der findes produkter til at behandle lus på mennesker, som er baserede på kokosolie og æteriske olier. Det aktive stof virker ikke som en gift for lusen, men kvæler den. Erfaringen med disse midler er begrænset. Præparaterne er ikke godkendte som lægemidler. Hvis du vælger at bruge et af disse midler, er det vigtigt, at du følger brugsanvisningen nøje. Du skal kontrollere dagen efter, om lusene er væk eller døde. Er de det, er behandlingen lykkedes.
 
Behandling af omgivelserne
Kamme, børster, hårelastikker, huer og lignende kan være en kilde til smitte. Vask dem i sulfovand eller i vaskemaskinen. Cykelhjelme/ridehjelme skal man lægge i en pose i fryseren i et døgn eller isolere dem i 48 timer.
Lusene kan leve i op til 48 timer væk fra hovedbunden. Lus, som falder ud af håret, vil dog hurtigt blive svækkede, fordi de tørrer ud og mangler føde. Sandsynligheden for, at lusen finder tilbage til et nyt hoved og begynder at lægge æg igen, er meget lille. Det er ikke nødvendigt med ekstra rengøring af hjemmet.
Kilde: Helse aug. 2001
 
Lus er et kæmpe problem for mange familier, og det bliver værre og værre.
Hvert tredje barn mellem 3 og 10 år får lus mindst én gang om året, og det koster forældrene dyrt, både i tid, frustrationer og penge.
Der er mange lusemidler på markedet. Resistens overfor enkelte midler kan ikke udelukkes. Spørg på apoteket og fortæl det til personalet, hvis der er et middel, som I mener ikke er virksomt.
 
Lusene er forældrenes "håndarbejde"